Gość

Rejestruj

 

 
· Moderatorzy · Grupy
· Obecny czas: 26.09.2021 11:32
· GTAthegame · Forum · Pomoc
Musisz Być Zalogowany
Szukaj · phpBB ·
· Wybierz stronę: 1
Problemy z optymalizacją GTAIV
Levy142 napisany: 12.08.2013 12:15 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
newbie



dołączył: 12.08.2013
posty: 4
doughz: $31.00
Witam,
Tak jak w temacie, gra mi klatkuję. Skorzystałem już chyba ze wszystkich możliwych sposobów, aby gra chodziła płynnie. Niestety wciąż nie mogę skonfigurować wszystkiego tak, aby dało grać się chociaż na tych 30 fps bez zacinek. Kompa nie mam tragedii, parę dni temu wymieniałem płytę oraz procka (Ogólnie rzecz biorąc, przeszedłem z intela ddr2 na amd ddr3. Nowa płyta, procek i RAM). Problem tkwi w grafice, nie jest to cudo choć niektórym na dużo słabszym sprzęcie jakoś udaje się grać.
Tak jak napisałem wyżej, próbowałem chyba wszystkiego. Wyłączyłem dziennik zdarzeń systemu windows, zmieniłem częstotliwość próbkowania i głębie w bitach na największe, mam najnowsze patche, synchronizacja wyłączona, zainstalowałem SP1 oraz pobrałem najnowsze stery do grafy no i próbowałem ustawić commandline - co póki co może okazać się jedynym rozwiązaniem.
Próbowałem tego wszystkiego - nic. Może jest minimalna poprawa, ale wciąż nie idzie grać. Wydaje mi się, że na moim sprzęcie powinno dać rade - bez wiekszych cudow, ale jednak gra w miare powinna chodzić.

commandline.txt mam ustawione tak:
Kod:
-nomemrestrict -norestrictions -percentvidmem 100 -availablevidmem 1.5
Może ktoś preferuje inne ustawienia?

Benchmark wygląda tak:
Kod:
Statystyki gëówne
Úrednia iloúç FPS: 28.20
Czas wyúwietlania: 37.30 sek
Zuöycie procesora: 48%
Zuöycie pamiéci RAM: 76%
Zuöycie pamiéci GPU: 63%

Ustawienia graficzne
Rozdzielczoúç: 1152 x 864 (60 Hz)
Jakoúç tekstur: Wysoka
Jakoúç cieni: Niska
Jakoúç odbiç: Niska
Jakoúç wody: Niska
Filtrowanie tekstur: Anizotropowe x2
Gëébia cieni: Wyëáczone
Zasiég widzenia: 25
Iloúç detali: 31

Sprzét komputerowy
Microsoft Windows 7 Ultimate
Service Pack 1
Karta graficzna: ATI Radeon HD 4600 Series
Wersja sterownika grafiki: 8.17.10.1129
Karta dôwiékowa: GBo[niki (Urzdzenie zgodne ze standardem High Definition Audio)
AMD Phenom(tm) II X4 920 Processor
Płyta główna: foxconn a76mlx-k 3.0
RAM: 1x4gb nanya 1333 GHz

Identyfikator testu: Benchmark.cli


Jedyna wina wg. mnie leży w grafice. Jeśli macie jakieś pomysły jak mogę skonfigurować lepiej tego radeona to piszcie. No i jak mam ustawić commandline - bo tego też trochę nie ogarniam, a być może odpowiednie ustawienie coś zmieni. Skończyły mi się pomysły, a wciąż jest to samo. Niech nikt nie pisze, że nie skorzystałem z opcji szukaj, bo bawię się z tym już od paru dni.

____________________
Levy142
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
chaos napisany: 13.08.2013 07:52 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
thug



dołączył: 05.07.2006
posty: 604
doughz: $33313.80
No karta faktycznie nie jest pierwszej świeżości, ale powinna dawać radę. Próbowałeś na średniej jakości, suwakach na 15?

Ja u siebie commandline mam tak:
Kod:
-renderquality 3
-noprecache
-nomemrestrict
-norestrictions


I czasami też trafią się chwilowe spowolnienia z 30 do 15. Ostatnio nawet do 1 - 2 FPS, ale niestety spowodowane to było kończeniem się karty graficznej.

____________________
chaos
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Levy142 napisany: 13.08.2013 16:03 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
newbie



dołączył: 12.08.2013
posty: 4
doughz: $31.00
Wszelkie zmiany jakie wprowadzam nie działają, albo to nic nie daje po prostu. Nawet na najniższych ustawieniach są lagi (no może ciut mniejsze), ale gra praktycznie po wejściu do gry jest opóźniona. Po naciśnięciu klawisza postać np. podskakuje nie od razu, a gdzieś po czasie pół sekundy. Strasznie mnie to denerwuje. Przycinki występują chwile, jak spojrzę się na większy obszar. Tak mniej więcej wygląda gra. Commandline też nie działa, różnymi komendami próbuje. Może masz jakiś pomysł na komendy pod mój sprzęt?
Grafika owszem do wymiany. Wystarczyłby Radeon 5770? Czy może mi polecisz coś innego, fajnego? Myślę jeszcze o GTA V, także dobrze by było w coś lepszego się wyposażyć. Nie przesadzając z ceną oczywiście.

____________________
Levy142
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
chaos napisany: 13.08.2013 16:59 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
thug



dołączył: 05.07.2006
posty: 604
doughz: $33313.80
Osobiście rozpoczynam polowania na GeForce GTX 650 Ti, w granicach 500 stówek można już nabyć wydajną kartę lecz wtedy najsłabszym ogniwem stać mógłby się sam procesor. Ewentualnie też rozważam zakup Radeona HD 7770, 7750, GTXa 650 lub 550 Ti, a resztę kasy zostawić i dołożyć nieco na nową płytę z prockiem i pamięciami.

Często również nachodzą mnie myśli, że do GTA V niegłupim rozwiązaniem byłoby... PS3. Zmierzch obecnej generacji konsol spowoduje, że ceny urządzeń pójdą w dół, a i GTA V na jednym dodatku z pewnością się nie skończy. Tak samo jak i producenci nie zakończą produkcji gier na tę platformę. A samą konsolę można nabyć już od 400 zł.

A i zarzucę linkiem żeby nie było że dane sobie wziąłem z kosmosu: KLIK !!

____________________
chaos
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
k11h napisany: 13.08.2013 17:58 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
homie



dołączył: 11.10.2008
posty: 232
doughz: $30718.60
skąd: Southampton
Levy, przeinstaluj Windowsa jak masz taką możliwość.

____________________
k11h
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
GeeWhiz napisany: 13.08.2013 19:00 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
amateur



dołączył: 08.03.2012
posty: 44
doughz: $4082.00
skąd: Toruń
Moja mała rada - zainstaluj XP z SP 3. U mnie na Win 7 problem był z pamięcią RAM, która uciekała na jakieś bzdety. Gra jak już się odpaliła, to bardzo często się zawieszała i klatkowała. Nie pomogła instalacja sterowników etc. Co do karty graficznej, to korzystałem/korzystam z GeForce 9600 GT.

Mały Edit: Nie wiem czy to coś wniesie do sprawy, ale można się pobawić. Warto odciążyć maksymalnie system zbędnymi dodatkami, np. wyłączyć Aero w Win 7. Zrób to zanim przystąpisz do reinstalacji, może co nieco pomoże.

____________________
GeeWhiz
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
k5_ napisany: 13.08.2013 19:44 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
Puchate żelazko



dołączył: 29.08.2005
posty: 302
doughz: $30802.40
skąd: Szczecinek, ZPM
GeeWhiz założyłbyś do samochodu drewniane koła, gdyby ktoś Ci powiedział, że będzie na nich mniej palił?

____________________
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
GeeWhiz napisany: 13.08.2013 19:59 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
amateur



dołączył: 08.03.2012
posty: 44
doughz: $4082.00
skąd: Toruń
Wychodzę z założenia, że najlepiej jest samemu się pobawić, tym bardziej jeśli nie niesie to z sobą niechcianych konsekwencji. Nie wiem co ma wspólnego założenie drewnianego koła do samochodu z odciążeniem systemu, ew. reinstalacją, która jest dobra na wszystko :). Nie wnikam co niesie za sobą zamontowanie drewnianego koła w sam., ale trzeba pamiętać, że czasami najbardziej kontrowersyjny pomysł może okazać się najlepszy. W dodatku nie wydaje mi się, że diagnoza została już postawiona.... tyle w temacie.

____________________
GeeWhiz
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
chaos napisany: 13.08.2013 21:29 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
thug



dołączył: 05.07.2006
posty: 604
doughz: $33313.80
k5 napisał:
GeeWhiz założyłbyś do samochodu drewniane koła, gdyby ktoś Ci powiedział, że będzie na nich mniej palił?


Znałem faceta który wysłał wtryski do regeneracji kiedy jego Audi A4 2.0 TDI z 2007 roku zaczęło mu palić 5,0l / 100 km zamiast 4,9 jak zwykle.

____________________
chaos
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Levy142 napisany: 13.08.2013 23:04 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
newbie



dołączył: 12.08.2013
posty: 4
doughz: $31.00
Hehe widzę, że temat trochę skierował się na tor motoryzacji. Co do tematu, na wcześniejszym sprzęcie leciałem na XP i specjalnie właśnie do gier i nowego sprzętu przeszedłem na 7 z myślą o lepszych osiągach w grach. Spróbuje zainstalować Aero i dam znać jak to wszystko będzie śmigać. Komp jest świeżo po instalacji nowego systemu, więc żadnego syfu tu też nie mam. Raczej pilnuję, aby był porządek na kompie. Wiecie z grafiką jest taki problem, że niestety mam ograniczony budżet. Cena max do 200 zł. Z tego co ludzie mi podpowiadają na innych forach to radeon 5770 bądź GTS 450. A Wy co o tym myślicie? Może coś od siebie jeszcze polecicie?

____________________
Levy142
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
k5_ napisany: 14.08.2013 01:14 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
Puchate żelazko



dołączył: 29.08.2005
posty: 302
doughz: $30802.40
skąd: Szczecinek, ZPM
GeeWhiz - instalacja XP zamiast 7 jest takim wrzuceniem drewnianego koła. Bieżnik takich kół jest dużo węższy więc stawia mniejszy opór. Co je łączy? Oba przypadki to powrót do prehistorii.

Sam używam Windows 7 Professional i 4GB RAM jest jak na razie wystarczające. Jeżeli u Ciebie występowały braki to nie była to wina systemu a syfu, który się w nim zrobił.

Wracając do tematu to nasunęła mi się jedna rzecz:
http://forum.gtathegame.net/tematy.php?nr=1844

____________________
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
chaos napisany: 14.08.2013 08:54 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
thug



dołączył: 05.07.2006
posty: 604
doughz: $33313.80
levy142 napisał:
Z tego co ludzie mi podpowiadają na innych forach to radeon 5770 bądź GTS 450. A Wy co o tym myślicie? Może coś od siebie jeszcze polecicie?


No tym radkiem też się warto zainteresić...

____________________
chaos
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Levy142 napisany: 14.08.2013 11:31 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
newbie



dołączył: 12.08.2013
posty: 4
doughz: $31.00
Na niższych częstotliwościach gra jakoś ujdzie, ale na pewno czeka mnie wymiana karty, bo nie zamierzam grać na grafice jak z mario po to żeby mieć dobrą wydajność. Ewidentnie karta do wymiany. Będę musiał się za czymś rozejrzeć. Może jakiś syf rzeczywiście mi się wkradł, zrobię dokładny skan kompa i zobaczę czy to coś da.
Co do k5_, napisałem na początku tematu, że zmieniłem częstotliwość próbkowania i głębie w bitach na największe, a w tym temacie co podałeś link to okazało się pomocne chłopakowi, ja już natomiast dokonałem wszystkich możliwych rzeczy no i tak jak piszę wyżej, pozostała sama grafa.

____________________
Levy142
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
· Wybierz stronę: 1
· Moderatorzy · Grupy
· Obecny czas: 26.09.2021 11:32
·
Obecnie forum przegląda 17 gości oraz 0 z 6548 zarejestrowanych użytkowników
Razem: 17 · Najwięcej (1845): 21.08.2015
Napisano 24735 (+9697) postów w 1786 tematach z 110 ankietami
STATYSTYKI »
 
 
© 2004 - 2021 GTAthegame NETWORK
Kopiowanie materiałów bez zgody autorów zabronione!
Wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka prywatności · Cookies
news · forum · blogi · wap · xml · pliki · igf · njoy · szukaj · mapa