Gość

Rejestruj

 

 
· Moderatorzy · Grupy
· Obecny czas: 20.10.2017 07:19
· GTAthegame · Forum · Ogólnie o GTA: SA
Musisz Być Zalogowany
Szukaj · phpBB ·
· Wybierz stronę: 1
Szereg problemów z San Andreas
Lukes501 napisany: 29.03.2015 21:13 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
punk



dołączył: 15.03.2007
posty: 93
doughz: $6309.69
skąd: Warszawa
Po paru latach od przerwy postanowiłem zainstalować San Andreas. W międzyczasie wymieniałem podzespoły i od tego momentu minęło 1,5 roku. Nie miałem jakoś wcześniej okazji, by pograć w tę część, ale ostatnio z racji zbliżającej się premiery V na PC chciałem sobie odświeżyć ten tytuł. Wszystko pięknie, elegancko i po uruchomieniu gry zaczęły się dziać cuda. Pierwszym problemem jest płynność gry. Muszę bowiem wyłączyć limit klatek, bo przy włączonym limicie płynność oscyluje się w przedziale 20-25 fps. Gdy miałem jeszcze dwujajowca gra przy tym ustawieniu śmigała płynnie w 30 fps. Przy wyłączonym limicie klatek gra działa w 60 fps (momentami mam wrażenie, że liczba klatek jest jeszcze większa), a wtedy też dzieje się coś co wcześniej się nie zdarzało. Mianowicie auta przy puszczaniu klawisza "W"... same hamują. W tym celu muszę w Menadżerze Zadań zmienić koligację na jeden rdzeń, by auta same nie hamowały i ten sposób akurat działa. Pomijam już fakt, że przy każdym uruchomieniu muszę ustawić koligację, bo Windows jej nie zapisuje. Dodatkowo, nawet przy aktywności jednego rdzenia procesora, tylnia część auta giba się delikatnie w lewo i prawo.

Czy ktoś miał podobne problemy? Czy koniecznie muszę się przyzwyczaić do takiego sposobu grania, czy może znajdą się na to jakieś programy, bądź łatki, by gra chodziła idealnie jak przed zmianą procesora? Oczywiście San Andreas oryginalne wraz z patchem 1.01, a procesor jaki mam obecnie to Intel Core i5 4670K.

____________________
Nowy nick (dawniej miauczek13).
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Dawid napisany: 29.03.2015 21:48 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
szew



dołączył: 02.02.2004
posty: 1385
doughz: $39176.40
skąd: Świerklaniec
Zakładam, że wersja pudełkowa. Masz może wersję cyfrową np ze Steama? Cyfrowe są lepiej wspierane. Choć ostatnie wydanie steamowego San Andreas w wielu aspektach woła o pomstę do nieba to powinno być lepiej dostosowane do nowszych konfiguracji sprzętowych.

____________________
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Lukes501 napisany: 29.03.2015 22:16 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
punk



dołączył: 15.03.2007
posty: 93
doughz: $6309.69
skąd: Warszawa
Posiadam tylko pudełkową. Gdyby pozostawili te 18 utworów to bym się zastanowił nad kupnem w tym wypadku, a tak to póki co Steamowej wersji nie zamierzam nabywać.

____________________
Nowy nick (dawniej miauczek13).
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
k5_ napisany: 30.03.2015 02:21 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
Puchate żelazko



dołączył: 29.08.2005
posty: 302
doughz: $23250.60
skąd: Szczecinek, ZPM
Lukes501 napisał:
przy każdym uruchomieniu muszę ustawić koligację


KLIK!

Lukes501 napisał:
tylnia część auta giba się delikatnie w lewo i prawo


To ficzer. Nie przeszkadza on w prowadzeniu samochodu - z założenia chyba miał symulować luzy w nadwoziach gruchotów, których pełno w Los Santos.


____________________
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Lukes501 napisany: 30.03.2015 09:55 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
punk



dołączył: 15.03.2007
posty: 93
doughz: $6309.69
skąd: Warszawa
Pobrałem ten programik, ale nic się nie zmieniło. W komentarzach na stronie czytałem, że nie u każdego może zadziałać ten sposób.

____________________
Nowy nick (dawniej miauczek13).
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
k5_ napisany: 30.03.2015 22:54 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
Puchate żelazko



dołączył: 29.08.2005
posty: 302
doughz: $23250.60
skąd: Szczecinek, ZPM
A miałeś kiedykolwiek do czynienia z plikami *.bat?

Mógłbyś sobie stworzyć prosty launcher do San Andreas. Z założenia skrypt miałby wywoływać uruchomienie gta_sa.exe przez polecenie:

Kod:
start /AFFINITY 0x01 gta_sa.exe


Przełącznik /affinity ustala koligację 0x01 - czyli pierwszy rdzeń procesora dla aplikacji gta_sa.exe. Sposób powinien działać bez problemu na Vista, 7, 8 i 8.1.

Jak będziesz miał z tym problem to Ci coś podpowiem :)

____________________
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Lukes501 napisany: 31.03.2015 21:08 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
punk



dołączył: 15.03.2007
posty: 93
doughz: $6309.69
skąd: Warszawa
Próbowałem, ale za każdym razem pojawia się komunikat o błędnym poleceniu. Zastanawiam się czy by nie odkurzyć PS2 i na nim grać w SA...

____________________
Nowy nick (dawniej miauczek13).
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
k5_ napisany: 31.03.2015 21:31 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
Puchate żelazko



dołączył: 29.08.2005
posty: 302
doughz: $23250.60
skąd: Szczecinek, ZPM
Jak wrócę do domu (prawdopodobnie jutro) to odkurzę swoje pir... zapasowe GTA San Andreas i sprawdzę jak to się zachowuje na różnych systemach.

____________________
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
eagle napisany: 02.04.2015 15:56 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
punk



dołączył: 08.07.2006
posty: 88
doughz: $3973.00
skąd: Kickapoo
Gra została zaprojektowana na 30fps, więc przy ilościach powyżej 60 będą działy się takie rzeczy. Dodatkowo powinny mieć miejsce problemy z grawitacją i pływaniem/nurkowaniem.

Pomimo, że została zaprojektowana na 30fps, z powodu jakiegoś niedopracowania zazwyczaj limit klatek blokuje się przy 25 w wersji PC.

To, czego potrzebujesz, to SilentPatch.

Cytat:
14ms frame delay has been removed. As a result, game now locks properly on 30 FPS instead of 25 FPS


Klik!

Patch dla wszystkich, którzy wciąż grają w Sandę. Również dostępne wersje dla 3 i Vice.
Lista usprawnień i łatek jest naprawdę gigantyczna.

Temat na GTAForums.

By uruchomić SilentPatch będziesz potrzebował również Silent's ASI Loader. Jeżeli instalowałeś blibliotekę CLEO, prawdopodobnie już taki loader masz.

____________________
eagle
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
Lukes501 napisany: 02.04.2015 23:00 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
punk



dołączył: 15.03.2007
posty: 93
doughz: $6309.69
skąd: Warszawa
No i o to chodziło Gra teraz działa jak należy, a już myślałem, że nic z tego nie będzie. Co ciekawe, po wgraniu patcha zniknęły loga EAX i Nvidii przy uruchamianiu, ale nie robi mi to żadnej różnicy.

____________________
Nowy nick (dawniej miauczek13).
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
eagle napisany: 03.04.2015 04:19 Zacytuj Ten Post Edytuj Ten Post Usuń Ten Post Sprawdź IP Tego Użytkownika
punk



dołączył: 08.07.2006
posty: 88
doughz: $3973.00
skąd: Kickapoo
Mozesz je przywrocic w pliku .ini, w linijce skipintrosplashes=1 1 wystarczy zmienic na 0. ;)

____________________
eagle
^ do góry ^
Ten Użytkownik Nie Przebywa Obecnie Na Forum Zobacz Profil Tego Użytkownika Napisz E-Mail Do Tego Użytkownika Skontaktuj Się Przy Pomocy Komunikatora Gadu-Gadu Napisz Prywatną Wiadomość Do Tego Użytkownika
· Wybierz stronę: 1
· Moderatorzy · Grupy
· Obecny czas: 20.10.2017 07:19
·
Obecnie forum przegląda 48 gości oraz 0 z 6354 zarejestrowanych użytkowników
Razem: 48 · Najwięcej (1845): 21.08.2015
Napisano 24302 (+9697) postów w 1742 tematach z 107 ankietami
STATYSTYKI »
 
 
© 2004 - 2017 GTAthegame NETWORK
Kopiowanie materiałów bez zgody autorów zabronione!
Wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka prywatności · Cookies
news · forum · blogi · wap · xml · pliki · igf · njoy · szukaj · mapa